Érdekes hasonlóság a hindu Ganesha fesztivál és a mi Karácsonyunk között

 

Indonézia lakosságának többsége muszlim vallású. A hindu hitet egyetlen szigetükön gyakorolják, méghozzá a turisták által leginkább látogatott és kedvelt szigeten, Balin. Bali lakosságának 93%-a hindu, a legnagyobb kisebbséget pedig a muszlimok alkotják.

A balinéz hindu vallás a Délkelet-Ázsiából érkező hindu hit és a helyi hiedelmek keveréke. Az iszlám (5,7%), keresztény (1,4%) és buddhista (0,6%) hitűek kisebbségben vannak.

A hinduk dec.21-dec.25-ig Ganesha ünnepet tartanak. A karácsonnyal való egybeesés véletlen, annak ellenére, hogy vannak közös szokások. A családok Ganesha (elefántfejű istenség, a bölcsesség és új kezdet istene) szobrot állítanak a közös helyiség közepébe. Általában fából vagy bronzból készül és melyet felöltöztetnek és díszítenek. Gyümölcsöt, édességet, füstölőt, ajándékokat tesznek a szobor köré. A gyermekek az édességet az ünnep utolsó napján megkapják, valamint ekkor csomagolják ki az ajándékokat.

Az új kezdet és múltbeli hibák kijavításának ünnepe ez. Üdvözlőlapot küldenek ismerőseiknek. Az ünnep első napja a szeretet kifejezésének, a második a félreértések tisztázásának és a megbocsátásnak, a harmadik a köszönetnek és hálának, a negyedik a művészeteknek, az ötödik a jókívánságoknak a napja.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!