Egzotikus Távol-keleti kényelem

Fejér Megyei Hírlap 2012. április 10.

Egzotikus Távol-keleti kényelem

Természetet idéző színek

Keleti kényelem- sóhajtunk harmónia és nyugalom után áhítozva, ha meglátunk egy távol-keleti stílusú enteriőrt.

Efféle környezetet magunk is termethetünk otthonunkban.

Hogyan? Erről kérdeztünk Deák Andrea lakberendezőt, a Balienteriőr tulajdonosát, aki azt mondja: népszerűvé vált itthon is az egzotikus távol-keleti indonéz stílus. Talán azért is, mert már sok magyar eljutott Balira. Vagy ezért mert még nem járt ott és vágyakozik a távol-keleti kényelem után:

A természet közelsége hatja át ezt a stílust: ezért, aki teheti, teremtsen kert-kapcsolatot, alakítson ki nagyobb ablakot és szobanövényekkel hozza be a természetet az otthonába. A lakásban a természetes anyagok és színek segítenek megteremteni a hangulatot – mondja Deák Andrea.- A távol-keleti stílusban fát, követ, kagylót, rattant, bambuszt, tengerifüvet, vizijácintot egyaránt használnak.

A jellegzetes alapbútorok elsősorban kemény teakfából készülnek. Igen ellenálló, magas olajtartalmú fafajtáról van szó: még kültéren is időtálló és formatartó a teakfa bútor. Beltéri bútorokat csak esztétikai okokból pácolják, színezik. A távol-keleti teakfa beltéri bútorokat általában egyedi faragásokkal díszítik és sötétbarnára pácolják, ezeket elegendő méhviasz tartalmú ápolókkal kezelni. A kültéri kezeletlen natúr teakfa bútorokat, teakfa padlózatot, elegendő időnkét teakfaolajjal frissíteni (szép eredeti színük megtartása végett). A kényelmes fából, bambuszból, rattanból, vizijácintból készült kanapék, fotelek, heverők, alacsony kerevetek is elengedhetetlen kellékei az indonéz enteriőrnek, amelyben a süppedős párnák teremtik meg a kényelmet. Az elegáns gyarmati stílusú indonéz otthonokban több helyiség is egybenyílik vagy csak egy jelképes boltív jelzi közöttük a határt. Mi is igyekezzünk elkerülni a zsúfolt hatást a távol-keleti stílus megteremtésénél:

minimál ülőgarnitúra

„A kevesebb néha több.” (Mies van der Rohe) minimalista stílus elvét kövessük.

Ami a színeket illeti, a természetet idéző meleg földtónusok közül válasszunk, egymáshoz közeli harmonikus színeket ezzel tehetjük barátságosabbá a hagyományosan sötétre pácolt bútorokat: a bézsek, a barnák, a homokszínek, a sárgás zöldek, sárgás narancsok  segítenek ebben- tanácsolja a lakberendező.

Indonéziában batikolt textíliákat, ágy- és asztalterítőket, párnákat is készítenek, amelyek izgalmas kiegészítői ennek a stílusnak. A hálószobában is kialakíthatunk távol-keleti, balinéz enteriőrt. Az indonéz hálók jellegzetessége a tárolásra használt alacsony szekrényeken, komódokon, ládikákon, háncs kosarakon kívül – a baldachinos ágy. Ez teakfából készül és fátyollal függönyözik el, ami véd a rovaroktól. Itthon egy efféle finom fátyol kuckós érzetet kelt. A kelmét nappal félrehúzzuk, így áttekinthetőbbé, tágasabbá válik a tér. Deák Andrea tippje: Ha van egy nagy barnára pácolt faágyunk, házilag is kialakíthatjuk a baldachint, az ágy fölé szerelt bambusz rudak segítségével. A távol-keleti stílus jellegzetessége még, hogy meghittséget teremtenek a sejtelmes, nyugalmat árasztó, különböző pontokon elhelyezett, visszafogott fényforrások is.

Egy-egy távol-keleti, tömör trópusi fából készült bútor nem hat idegenül a mai divat szerint berendezett modern otthonokban sem- mondja Deák Andrea. Egy letisztult formavilágú bútorokkal berendezett minimál lakásban például megfűszerezhetjük a látványt egy szép egzotikus bútorral vagy kiegészítővel. Igaz, ehhez már nem árt szakember tanácsát kérni, hogy azért ne fogjunk nagyon mellé…

fmh.hu

bőrszófa és pihenőfotel

Elegáns bőrszófa, pihenőfotel rattan betéttel, bambuszintarziás asztalka, néhány természetes anyagú egzotikus kiegészítő, és máris úgy érezzük magunkat, mintha távol-keletre utaztunk volna.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!